Wandelen

Wandelen tijdens het jachtseizoen…

Tussen 1 oktober en 31 december is in de Ardennen de jacht geopend.
Met ook enkele minder aangename gevolgen. Zo zijn er elk weekend wel enkele wandelpaden niet beschikbaar omdat ze langs of doorheen een jachtgebied lopen.
De geplande jachtpartijen en de niet-beschikbare wandelpaden zijn opgesomd in de agenda van het Maison du Tourisme Ourthe et Aisne.
Maar let op: de realiteit kan altijd verschillen met wat gepland werd, met wat op de agenda staat.
Elk (klop)jachtgebied is dan ook gemerkt met het bord hiernaast.

Onafgezien van uw mening over de jacht: hou rekening met dIe borden, voor uw eigen veiligheid en omdat de boetes voor overtreders niet mals zijn…


Enkele wandeltips …

De kans op een succesvolle wandeling is groter als ze goed voorbereid is en als je uitgerust bent met degelijk materiaal. In de volgende lijst krijg je enkele suggesties die nuttig kunnen zijn. Deze zijn van toepassing voor een stevige luswandeling zonder overnachting en dus niet voor meerdaagse trektochten.

Uitrusting

De uitrusting omvat kledij, rugzak, materiaal voor het oriënteren en enkele kleinere comfortverhogende zaken.

Kledij

Het belangrijkste is om goede schoenen te dragen. In elk geval moet de schoen waterdicht zijn en de enkels bescherming bieden. Hou bij het passen van schoenen rekening met het feit dat voeten kunnen zwellen en dat er dikkere wandelsokken moeten in kunnen gedragen worden. Dikwijls raadt men aan om bij het passen ruimte te laten voor een vinger achterin de schoen. Ga nooit op stap met nieuwe schoenen maar stap ze eerst in door korte draagperiodes. Een wandelschoen lijdt onder droogte en blijft zonder onderhoud niet waterdicht. Schoenen worden het beste zo vlug mogelijk na een tocht met water en zachte borstel schoongemaakt. Daarnaast moeten ze op regelmatige basis behandeld worden met een product dat de waterbestendigheid garandeert.
Goede sokken helpen om blaarvorming te vermijden. Wollen sokken met versteviging aan de hiel doen het uitstekend. Eventueel kunnen onder de dikke sokken nog lichte zweetdoorlatende sokken gedragen worden.
Ondanks het gematigd Belgisch klimaat, moet de wandelaar in elk seizoen rekening houden met de mogelijkheid van hevige regens en onverwachte weersveranderingen. Een regenjas, het liefst ademend, hoort dan ook in alle omstandigheden bij de uitrusting. Een lange poncho is waarschijnlijk het meest efficiënt bij onophoudende regen of hevige stortbuien.

Een bovenkleding in verschillende lagen laat toe om snel te reageren wanneer het te warm of te koud wordt. Draag een stevige broek die niet bij het minste contact met bramen of struiken scheurt. De broek heeft altijd lange pijpen en de bovenkleding lange mouwen: met het gevaar op ziektes overgedragen door teken moet rekening gehouden worden.

Uiteraard kunnen in de winter handschoenen, sjaal en muts dienst doen.

Rugzak

Een rugzak met een inhoud van 40 liter volstaat voor onze dagwandelingen. Verschillende compartimenten en opbergzakjes houden de inhoud overzichtelijk. De rugzak dient regenbestendig te zijn. Gesp de rugzak steeds stevig vast aan heup en borst.

Oriëntering

De GPS is niet meer weg te denken uit de hedendaagse navigatie. Het parcours kan met behulp van een pc en aangepaste software geladen worden in de GPS en het toestel toont je dan de weg tijdens de wandeling. Batterijen kunnen echter leeg raken en een bladerdek kan de communicatie tussen GPS en satellieten ernstig verstoren. Het is dan ook onontbeerlijk om een topografische kaart van het wandelgebied bij te hebben en te kunnen lezen. Een geplastificeerdekaartenhouder houdt je kaart onderweg droog. Een traditioneel kompas doet nog steeds dienst om het noorden niet te verliezen.

Allerlei

Een fototoestel en een verrekijker laten toe de omgeving vast te leggen en te bekijken. Zonnecrème en een insectenwerend middel zijn nodig bij warm weer. Een ontsmettingsmiddel kan dienst doen bij kleine ongelukken. Een zakmes kan altijd wel eens van pas komen. Verder helpt een zakje of doosje om alle afval op te bergen. Met een plastieken hoes of zak kan je zelfs bij natte of vuile ondergrond een zitplaatsje creëren.

Eten en drinken

Het is niet alleen aangenaam maar ook essentieel om voor onderweg de nodige voeding bij te hebben. Het is aangeraden om regelmatig kleine hoeveelheden te drinken en te eten. Voorzie in ruime mate water. Geraffineerde suikers en energiedrinks bevatten vooral snelle koolhydraten die minder energie leveren en je in een dipje kunnen brengen. Graanrepen, droge koekjes en noten bevatten trage koolhydraten en zijn continue, langdurige energieleveranciers. Deze worden best regelmatig gebruikt tijdens de tocht. Bananen zijn uniek omdat ze zowel trage als snelle koolhydraten leveren. Vermijd bij de lunch onderweg overdreven gezouten voedsel.
Als je op de wandeling een gezellig café of terras tegenkomt, is dit uiteraard onweerstaanbaar. Neem echter altijd zelf voldoende bevoorrading mee.

Voorbereiding

Voor je vertrek lees je uiteraard de inleiding bij de wandeling en de beschrijving volledig door. Op die manier krijg je een idee van de moeilijkheidsgraad en de eventuele moeilijke punten. Het is aan te raden om het parcours van de wandeling vooraf in potlood over te brengen op een topografische kaart. Bestudeer de aard van de te volgen wegen en het terrein (rivieren, oriëntatiepunten, hellingen, bossen en velden).

Voorzie genoeg tijd voor een wandeling. Bij het schatten van de duur van een wandeling wordt dikwijls een gemiddelde snelheid van 4 kilometer per uur gebruikt. Daar moet je tijd bij rekenen voor pauzes en voor het eventueel zoeken van de juiste weg.

Het is verrijkend wat informatie op te zoeken over de streek waar je gaat wandelen.